in Türkçe

Koronavirüs Sonrası İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm

Bundan 5 ay önce biri size “evlerden çalışalım ve toplantıları online olarak yapalım, ofise ya da sahaya gitmeyelim” dese nasıl cevap verirdiniz? Bazılarımız bunu kabul edecek, çoğumuz ise ofiste çalışmanın ve yerinde gözlemin neden gerekli olduğuyla ilgili pek çok sebep sunup bunu reddecekti ve uygulanabilir gelmeyecekti. Günümüzde ise uzaktan çalışmak artık bir seçenek değil bir mecburiyet halini aldı. Peki sahada bulunmak çalışmanın bir parçası olan inşaat sektörü bundan nasıl etkilenecek?

Hepimiz bir anda kendimizi uzaktan çalışma modelinin içinde bulduk. Başlarda hazırlıksız yakalandık ama adapte olmak zor olmadı. Zoom toplantıları, Microsoft Teams buluşmaları ardarda geldi. Online toplantılarımız birbiriyle çakışmaya başladı. Normalde sosyal medya kullanımı sayesinde aslında online sesli ve görüntülü iletişime aşinaydık. Ama yinede geleneksel yaklaşımlarımızdan mıdır bilinmez yüzyüze toplantıları, yerinde ziyaretleri, çıktısı alınmış kağıtları hep tercih ettik. Bugün ise istesekte bunları yapamayacak bir haldeyiz ve aşı bulunmadığı sürece de böyle devam edecek gibi görünüyor.

Peki inşaat sektörü bu dönüşüme nasıl ayak uydurabilir?

İnsan gücü ve makina gücü inşaat sektöründe olmazsa olmazlardan. Kısa vadede insansız bir inşaat proje uygulaması ve yönetimi pek mümkün değil. Ama insanın dahil olduğu süreçleri en aza indirmek mümkün. Burada ise dijital çözümler imdada yetişiyor.

Proje süreçlerini yönetirken kendimize sırasıyla şu soruları sormalıyız:

  1. Yapılacak bu işi uzaktan halletmek mümkün mü?
  2. Uzaktan halledemiyorsak en az kişi ile yapmak mümkün mü?
  3. En az kişi ile temas sağlamadan yapmak mümkün mü?

Bunlara karar verirken ise mevcut teknolojiyle neleri yapabileceğimizi iyi bilmek gerekiyor. Mevcut dijital görüntüleme teknikleri inşaat sahalarını oradaymış gibi incelemenize olanak sağlıyor. Birden fazla kişinin birden fazla kere saha ziyaretine gerek kalmaksızın tek bir teknoloji operatörünün yöneteceği dijital araçlarla size istediğiniz tüm bilgileri sunabiliyor.

Bunlar kısaca listelersek:

  • Fotoğraf ve videolar
  • 360 derece panoramik fotoğraflar
  • Drone görüntüleri
  • Fotogrametri ile otomatik oluşturulmuş 3 boyutlu saha modelleri
  • Yersel ve havadan 3 boyutlu laser tarayıcı modelleri

Bütün bu verilerin çıktısı alınmasına gerek olmayan mevcut planlarla (Autocad paftaları ya da BIM) karşılaştırarak uzaktan projeyi yönetmek mümkün. İnternette depolanan bu veriler üzerinde takım arkadaşlarıyla aynı anda çalışarak etkili bir iletişim sağlanabiliyor.

Bir taraftan yapay zeka ve robotik alanında gelişmeler tamamen insansız inşaat yapımı için bizi heyecanlandırmaya devam ediyor. Uzun vadede sektörlerdeki değişimleri hep birlikte göreceğiz. Kısa vadede ise dijital araçlarla ve en az çalışan kişi yardımıyla hibrit bir yöntem izlememiz gerekiyor.

Sağlıkla kalın.

Write a Comment

Comment